suikermais
3690
post-template-default,single,single-post,postid-3690,single-format-standard,,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

suikermais

suikermais

De suikermais is daar!
Suikermais heeft wat je noemt een ‘klein oogstvenster’, dat is de tijd dat hij op zijn best is om te oogsten. Gelukkig staan er 4 verschillende varieteiten met elks een weekje verschil in oogstmoment.

Weinig mensen zijn vertrouwd met het plukken en klaarmaken van suikermais dus bij deze krijgt hij hier een beetje aandacht.

DE OOGST

waar?
Groot Duwijckveld, op een bed waarop vooraan aardpeer staat (lange stelen, zonnebloemachtige planten)

welke rij ?
zie vlag

Hoe Herken je een goeie maiskolf aan de plant?

-1 plant draagt meestal enkele kolven. De kolf onderaan de maisplant is eerst rijp, de tweede kolf op de plant rijpt een weekje (of 2) later af
-ze hebben een roestkleurige flosh en de bladeren rond de kolf zijn nog groen (niet geel!)
-de kolf voelt goed gevuld aan

hoe oogsten?
je pakt de kolf vast, plooit m naar buiten en naar onderen en dan breekt hij af bij zijn steel. Er een draai aan geven kan ook helpen.

Hoeveel oogsten?
a volonté, maar de meeste mensen zullen 1 per persoon van hun gezin oogsten…

Wanneer?
NU voor de mensen die thuis zijn. Omwille van klein oogstvenster, u weet nu wat dat betekent.

HOE KLAARMAKEN?

De natuurlijk aanwezige suiker vermindert met de helft in de eerste 10 min na plukken, dus
0fwel: rauw afkloven ter plaatse, mmm
ofwel thuis snel in de koelkast steken tegen de 0°C en dan zo snel mogelijk bereiden
ofwel onmiddellijk na thuiskomst al kort afkoken: 3min ZONDER ZOUT om dan nadien eventueel nog op de bbq of in de oven extra te roosteren of 5min.

Je kan m ook volledig klaarmaken in bbq of oven, je moet m dan inpakken ofwel in zn eigen blad (maar dan wel even openvouwen en draden verwijderen) ofwel in aluminiumfolie (toch maar eigen blad). In dat geval mag je niet te lang op voorhand geoogst hebben en moet hij intussen heel koel bewaard zijn geweest.

IN micrgolf kan ook.

‘kuisen’
in alle gevallen plooi je de schutbladeren naar beneden, verwijder je de haren, en plooi je de schutbladeren weer naar boven of trek je ze af..

Belangrijk! WATER MAG NIET GEZOUTEN ZIJN, daarvan worden korrels blijkbaar taai.

___________________________________________________________________________________________________
voor n overzicht van de bereidingswijzen: https://groentegroente.nl/groentes/mais-koken/

Een leuke foto van je geliefden kluivend aan een kolf (die geschikt is voor publicatie) is altijd leuk, stuur maar door.

Zin om mee deel uit te maken van deze CSA? Mail info@landvanduwijck.be om kennis te maken ter plaatse of schrijf nu al in. tot gauw?

Zin in een proefmand? Neem contact met ons op en kom zeker eens langs.