Over ons

Wie is wie?

Het is 2016: Birgit, Christiaan en Benoit vinden elkaar. Birgit heeft know-how, goesting, maar geen kapitaal, Christiaan mist know-how maar wil zijn gronden ter beschikking stellen en investeren. Benoit, zoon van Christiaan wil kunnen oogsten voor zijn foodtruckbedrijfje en wil meehelpen aan de bekendmaking. Christiaan besluit een cvba op te richten om de investeringen te kunnen prefinancieren in een gepaste rechtsvorm. Joost treedt ook toe als helpende hand.
De operationele dagelijkse werking in al zijn facetten gebeurt vanaf 2018 onder eigen naam van Birgit. Een gezonde opsplitsing. We streven ernaar ook de investeringen vanaf dan op eigen naam te doen. Een teken van vertrouwen in de toekomst van Land van Duwijck.

CSA Christiaan Verbeeck

Christiaan Verbeeck

Ondernemer die gelooft in bio-landbouw voor lokale afzet waar bio-diversiteit, landbouw en natuur samengaan. ​

Hij ​nam in 2015 het initiatief om iemand te zoeken om op één van zijn ​gronden een CSA-bedrijf te beginnen. Na contact met Birgit en met Joost als helpende hand besloot hij een cvba op te richten om de bedrijfsvoering in onder te brengen en om investeringen te doen in plantgoed en doeken. Na een klein proefveld in 2016 dat met gezamenlijke met succes beheerd werd ging Christian in op het financieel plan van Birgit om Land Van Duwijck uit te rusten om een jaarrond groenten als kleinfruit aan 120 families aan te kunnen bieden. Christian gelooft sterk in CSA als de landbouw voor de toekomst. Hij droomt van een groot bedrijf dat ook werk creëert voor kansarmen én niet alleen het omliggende milieu vrijwaart maar ook plaats biedt aan de natuur

CSA landvanduwijck Birgit Haepers

Birgit Haepers

Is thuis in de groententeelt op biologische wijze en de biologische landbouw in ’t algemeen. Op het groentenperceel  plant ze, organiseert ze en coördineert ze alle werkzaamheden op het veld.  Je vindt haar vaak terug op het veld in het hoogseizoen,  maar Birgit verzorgt ook de communicatie, aankoop- en verkoop en de boekhouding. Als je vragen hebt bij het oogsten mag je haar altijd bellen.

Birgit deed haar ervaring op als stagiaire biologische landbouwopleiding Landwijzer 2008-2010 en  vooral als begeleidster en eindverantwoordelijke biologische groententeelt op sociale werkplaats Den Diepen Boomgaard 2012-2016. Ze werkte ook even op de biologische groothandel in 2016, waardoor ze inzicht kreeg in de wensen van de consument inzake biogroenten- en fruit. Ze droomt net als Christiaan van de uitbouw van een breed biologisch evenwichtig bedrijf met zelfoogst en andere afzet en  werk voor kansarmen zoals ze dat op Den Diepen Boomgaard deed, op de 3ha in de Paaiestraat en Duwijckstraat. Als biologe wordt ze net als Christiaan warm van steun aan de natuur, en ze gelooft heel erg in de biologische landbouw om daar op een economisch rendabele manier naartoe te werken, in een breder netwerk.

Een hele boterham en dat doet ze dus niet alleen: zonder de morele en financiële ruggesteun en de bijstand in de fysieke arbeid van o.a. Joost en Willem, was Land Van Duwijck niet mogelijk. Voor de grondbewerkingen kan ze rekenen op  een fijne samenwerking met lokale boeren en boerenzonen. En thuis zit een steunende bruine beer, die niet vies is van ondernemen en ook thuis is in tuinaanleg en biolandbouw. Maar liefst van al gaat deze brocanteur op zoek naar mooie dingen uit een dicht of ver verleden toen kwaliteit en kwalitijd in huis als op het veld nog een evidentie was.

CSA landvanduwijck Joost eens

Joost Eens

Deze jonge hond was in 2016 nog ambtenaar bij Regionaal Landschap Noord-Hageland, die trachten het  landschap en zijn fauna en flora te herstellen met de oorspronkelijke heggen, hagen en poelen. In zijn vrije uurtjes stak de vrolijke praatgraag met veel overgave regelmatig de handen uit de mouwen op het veld en verwerkt alle prikkels die hij daar krijgt door hierover tegen Jan en Alleman te vertellen.  Joost droomde ervan meer uren op het veld te kunnen staan om meer bij te leren. Zijn ganse familie komt bij grote infrastructuurwerken graag vanuit het centrum af om de buitengrenzen van het Kempisch grondgebied versterken met de uitbouw van een florerend CSA-bedrijf. In weer en wind.
Intussentijd floreerde het CSA-bedrijfje rustig verder en werd werk en middelen gecreëerd voor Joost om 40dagen betaald mee te werken in het hoogseizoen. In 2018 kon hij dit aanvullen door te werken bij foodtruck Kasserol van zonen Verbeeck, dit jaar dan stapte hij deeltijds in een maatschap met vriend Wim, die de bio-landbouw opleiding volgde en in Emblem kon beginnen telen. Ze bieden de oogst aan op t Pakt in de vorm van groentenpakketten voor oogst-aandeelhouders. Joost blijft voorlopig met hart en ziel bij Land van Duwijck betrokken.

Kasserol Team - Benoit Verbeeck

Benoit Verbeeck

Is ondernemer net als vader Christiaan en zit samen met zijn broer Vincent in de mobiele horeca: met de foodtrucks van Kasserol hebben ze een rijdende keuken in huis die werkt met lokale producten van o.a. het Land Van Duwijck. Sinds 2018 beschikken ze over een eigen keuken in ’t Pakt (innovatief bedrijvencentrum bij het militair hospitaal Berchem) waar ze lokale producten serveren. De groenten komen van t Land van Duwijck of van andere jonge telers verenigd in cvba Vollegrond. Kasserol heeft mee geïnvesteerd in de infrastructuur op het veld. Voor openvelddagen mag Land van Duwijck op een mobiele keuken rekenen.

CSA landvanduwijck Willem Lamont

Willem Lamont

Was net als Joost een trouwe helpende hand in het jaar van oprichting. Hij krijgt een welverdiende plaats in de annalen van Land van Duwijck en werkt nu aan de uitbouw van zijn gezin.

CSA landvanduwijck

Kris Van Dijck

Is ook een essentiële partner van LvD: het is  een lokale melkveehouder in Lier op een boogscheut van het veld, waarmee Birgit al snel een half uur aan de lijn hangt al pratend over de grond. Een boer in hart en nieren, voor wie melk produceren op eigen geteeld voeder i.p.v. aangekocht een zaak is van eer. Het Land Van Duwijck vormt een kringlooptandem met Kris van Dijck: op de grond naast de groenten wint Kris grasklaver, die voor Land Van Duwijck de grond opentrekt, onkruidvrij houdt en voedt, voor later gebruik als groente akker. Voor zijn dieren levert het vezels en eiwitten en vervangt dus de ZuidAmerikaanse soya  die de meeste boeren opvoeren. De dieren zetten deze gras+klaver om in stalmest en je kan hen dus beschouwen als wandelende composthopen die ook nog melk opleveren. Deze stalmest wordt dan in het voorjaar opgevoerd op Land Van Duwijck en zo is de kringloop rond.  Reken maar dat je die mooie prei, broccoli en selder voor een groot deel aan de samenwerking met Kris te danken hebt.