Hoe werkt zelfoogst

Zelfoogst is betrokkenheid en vertrouwen

De zelfoogstformule in een zelfoogsttuin of zogenaamde pluktuin biedt de meeste betrokkenheid tot het veld. Je komt bovendien wanneer het je uitkomt en je kiest binnen de grenzen van de richtlijnen wat en hoeveel je meeneemt.  Het is als het ware je (gemeenschappelijke) moestuin, met de lusten en zonder de lasten. Het vraagt meer tijd om om te komen oogsten dan ze in de supermarkt in je kar te gooien maar minder dan om ze zelf te kweken.  Mensen die ervoor kiezen genieten van de tijd op het veld. Het veld krijgt snel een prominente plaats in hun leven. Ze gaan al gauw heel anders denken over voedsel, anders koken en anders eten. En er gaan minder vuilzakken de stoep op voor ophaling, want er komt geen wegwerkverpakking aan te pas.

De richtlijnen komen via mail of zijn te vinden op de website.
De bordjes op het veld en een kaartje duiden de teelten aan, de vlaggen duiden aan dewelke nu te oogsten zijn.
De kleur van de vlag geeft  info over de hoeveelheid die mag geoogst worden:
oranje betekent beperkt oogsten (nog niet voor iedereen a volonté) of nog niet alles voldoende dik
groen betekent oogsten zoveel je wil voor vers gebruik door je gezin
blauw betekent: je mag extra nemen om te consumeren in de toekomst (door in te vriezen, te steriliseren, fermenteren ,..), want alles moet dringend weg.

Zelfoogst gebeurt in vertrouwen.

Wie deelneemt heeft vertrouwen in de vakmanschap van de teler.
De teler heeft vertrouwen zijn oogsters opdat ze oogsten volgens de afspraken.
Dit wederzijds vertrouwen is de essentie van een CSA-bedrijf. De teler heeft vertrouwen in zijn oogsters, zodat zij voor een gegarandeerd inkomen zorgen voor het geleverde werk.
Om toch een grens te trekken doe je zowiezo mee met je hele gezin. Je vergoedt de boer voor zijn werk en kosten door een bijdrage berekend op je gezinssamenstelling.

Wat wordt van jou verwacht?

Nadat je bent aangesloten bij de CSA oogst je alleen voor je eigen gezin en alleen voor versgebruik.
Je oogst op maat van het gehele veld: d.w.z. je neemt een mix van
-arbeidsintensieve en populaire maar meer risicovolle teelten (tomaat, komkommer, broccoli, spinazie, wortelen enz)
-‘vergeten’ groenten, dwz meer extensieve teelten met weinig teeltrisico (venkel, bietjes, warmoes, koolrabi, boerenkool enz). Deze teelten horen immers bij ons klimaat. Je wordt hierbij vriendelijk geholpen met culinaire tips.
Je bent solidair met de andere gezinnen zodat iedereen wat heeft.

In de praktijk zijn er in een goed landbouwjaar slechts richtlijnen over hoeveelheden voor een paar teelten: aardbei, framboos, kerstomaat bij de start van de teelt, paprika’s. Van de andere groenten kan naar believen geoogst worden voor verwerking in de komende weken. Een gezin met 2 volwassenen en 1 12-jarige (=gezinsgrootte van 2.5 VE) gaat in juni gemakkelijk naar huis met 500gr boontjes, 2 komkommers, 1 sla, 3 courgetten, 500gr tomaat mix, 500gr broccoli, 2 koolrabi’s, 3 bietjes, 125 gr framboos en wat ditjes en datjes.

De groentenkalender geeft aan welke groenten Land Van Duwijck aanbiedt per maand.

In 2018 wil het Land de formule uittesten: zelf oogsten in lente, zomer & herfst, pakket ophalen in de winter (11X): de sinusitisservice.. lees hierover meer