De frambozen enzo: een overzicht
1356
post-template-default,single,single-post,postid-1356,single-format-standard,,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

start van de frambozenpluk: een overzicht

start van de frambozenpluk: een overzicht

Er hangen rijpe frambozen tussen de grote hoeveelheid onrijpe die ons de hele verdere zomer gaan verwennen! Tot 250gr/Ve per week te pluk!

Even n overzicht van de rijen te beginnen bij de aardbeien:

-vollegrond aardbei: heel veel samen afgerijpt, dan regen erop… niet zo 100%fris meer, maar best nog veel lekkers te plukken. Ook in de tunnel zijn er nog hele kleintje helrode aardbeitjes die echt als snoepjes zijn. Kies maar waar je plukt, a volonté.

-lijn 10: een rijtje stekelbes-rode aalbes-roze aalbes-cassis: vanaf de 5e tot 10e stekelbesplant is er 100% aantasting door een rupsenplaag die opschuift naar de aalbessen en het aalbes plantgoed is vorig jaar toegekomen met een besmetting van valse meeldauw. Dat hoort erbij volgens de kleinfruit adviseur, kan gebeuren… 3 aalbesstruiken zijn behandeld tegen de 300 rupsen die erop zaten met ‘spinosad’, in de particulierenhandel bekend onder ‘Conserve Garden’, een product erkend in de biolandbouw, duur maar heel effectief, doodt enkel de belagers, dus erg specifiek, breekt snel af en vooral: organisch van aard (afkomstig van schimmels, geen GGO). Consumptie is na 7 dagen veilig, dus in orde nu.

-lijn 9: kiwibes (draagt nog niet)
BRAAMBOOS= kruising braam & framboos (tayberry) te oogst!

-lijn 8: gele framboosjes Fallgold: kleine aromatische zomerframboosjes. Soms aangestoken door n wantske, maar geen smaakbederf. Kijk eens in het framboosje of het er fris uitziet. Zie je het niet zitten dat er een piepklein vlekje aan zit, laat dan de gele framboosjes links liggen. De nieuwe groene stengels gaan volgend jaar vrucht maken. Duw ze ook eens opzij, er zit soms (houtige) stengel met vrucht tussen (dwz een stengel die vorig jaar is opgeschoten).
-ook op lijn 8: nog rode zomerframboos: idem dito

-lijn 7: vroege braam: hadden prachtige bloesems in mei en nu veel vrucht, afrijping in september

-lijn 6: braam : veel vrucht: afrijping in september

-lijn 5: herfstframbozen allerlei : op de groene stengels komen naar de herfst toe vruchtjes. Ik liet van vorig jaar enige houtige stengels staan en korte ze in: deze dragen NU al een beetje framboos. Duw de groenige stengels voor herfstdracht opzij, er kunnen takken vol vruchten tussen verstopt zitten!

-lijn 4: herfstframboos: idem dito

-lijn 3: zomerframboos Glenn Ample: een klassiek ras, draagt NU al grote dikke vruchten, die goed donkerrood moeten zijn om aroma te hebben, anders weinig smaak. De groene scheuten zijn voor oogst van volgend jaar. Ze verstoppen soms de scheuten die dragen.
Ook hangen sommige scheuten met vrucht hard door, tot op het gras. Til ze eens op: er zit waarschijnlijk veel vrucht op waaraan de anderen zijn voorbij gelopen.

-lijn 2: zomerframboos Glenn Ample: idem, de houtige tengels zijn die van vorig jaar, de groene zijn nieuwe, die volgend jaar gaan dragen. Hiervan wordt in de winter een selectie gemaakt.

-lijn 1: zomerframboos Tulameen: begint iets later dan Glenn Ample: fijne puntige vruchtjes, erg aromatisch.

Wil je je aandeel in de oogst? Er is nog plaats voor 5 extra gezinnen!  Vul het contactformulier als je graag een woordje uitleg op het veld krijgt.Of schrijf je al meteen in via de website. Meer info vind je onder de rubriek ‘veelgestelde vragen’.

Zin in een proefmand? Neem contact met ons op en kom zeker eens langs.