wat eten we vandaag? Lekker onkruid!
1134
post-template-default,single,single-post,postid-1134,single-format-standard,,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

onkruid wieden & verorberen

onkruid wieden & verorberen

Eigenlijk is het te gek voor woorden: staan wij mensen onze nikkel af te draaien om voor te zaaien, op te kweken, uit te planten.. en intussen de wild voorkomende planten ertussenuit te mikken, terwijl sommige van deze wilden lekkerder zijn dan onze ‘groenten’! Ok, het moet gezegd: ze worden heel snel groot, zijn dan taai en niet meer lekker en overwoekeren dan al gauw onze heerlijke cultuurgewassen, maar nu, in het voorjaar, als ze nog heel jong en sappig zijn, zijn ze ECHT LEKKER. Ik heb het hier over melde en veldzuring oftewel zurkel. Brandnetelkopjes zijn bekend, maar onderstaande zijn veel lekkerder.

Melde vindt u massaal in de tunnels, trek hem eens uit terwijl u aan ’t oogsten bent en proeft u de kop eens (het bovenste van de plant). U zult versteld staan van de spinazieachtige smaak, nog fijner eigenlijk dan spinazie. Als u hem wil meenemen naar huis zou ik een zakje met leidingwater mee naar het veld nemen, want hij verslenst heel snel.
In de Marokkaanse keuken wordt hij traditioneel mee met de spinazie gestoofd.
Maar ook hier kan je melde-zaad kopen bij biologische zaadhuizen. Voor niets nodig, gewoon overal van tussen plukken.

Veldzuring of zurkel wordt ook geteeld, maar vindt je ook terug op het veld, maar dan eerder buiten, in het gras (tredplant). De jonge zwaardvormige frisgroene blaadjes zijn heerlijk, een beetje zurig, heeft geen vinaigrette nodig! Ook wordt hij traditioneel bij paling in ’t groen gebruikt. Als je hem leert herkennen kom je hem vast tegen op ’t Land.

smakelijk!

Wil je je aandeel in de oogst? Naar april toe is er nog plaats voor 5 extra gezinnen!  Vul het contactformulier als je graag een woordje uitleg op het veld krijgt.Of schrijf je al meteen in via de website. Meer info vind je onder de rubriek ‘veelgestelde vragen’.

Zin in een proefmand? Neem contact met ons op en kom zeker eens langs.