29 dec koolraap: de vreemde eend op het winterperceeltje
Achter de frambozen is een klein winterperceeltje ingericht dat sinds deze week geopend is. Je vindt er een laatste reeks savooiekolen, late boerenkool, en -achter de winterprei (die bedoeld is voor maart-april! dus nog niet te oogst)- n vreemde eend in de bijt: de heel erg vergeten groente ‘koolraap’.
KOOLRAAP is n dikke knol die je uittrekt of afsteekt onderaan met de spade, waarvan je de wortels wat wegsnijdt en die zo klaar is om thuis te gaan schillen.
Binnenin is ze orange, en gestoofd wordt ze zoetig. Zeker de moeite om eens te proberen, heeft vorig jaar al n kleine schare fans achter zich verzameld.
Als je ze niet geschild krijgt, snij m dan eerst in plakken en schil dan de plakken.
tot mijn eigen verbazing vind ik op korte tijd n heleboel uiteenlopende gerechtjes, mijn excuses voor de reclame die er soms tussen zit. Zeker voor ieder wat wils…
Via deze link kom je alle bereidingswijzen te weten: https://groentegroente.nl/groentes/koolraap-koken/
Ik maakte een gratin volgens dit recept: https://gezondidee.mumc.nl/gratin-met-koolraap-knolselderij-en-pastinaak
frietjes kan ook: https://www.hetkeukentjevansyts.nl/recepten/hoofdgerechten/groente-bonen/koolraap-frietjes
koolraap in een hip veggie recept: https://www.dehippevegetarier.nl/vegetarische-recepten/kokoskoolraap-met-bulgur-regenboogwortelsalade-en-muntyoghurt/
heel kindvriendelijk: rösti van koolraap en halloumi(kaas) https://lekkertafelen.nl/recepten/bijgerecht/rosti-van-koolraap/
koolraap in misoboter: https://www.culinea.nl/recepten/koolraapblokjes-geglaceerd-miso-boter/
koolraap met pompoen in n ovenschotel https://lekkertafelen.nl/recepten/hoofdgerecht/ovenschotels/ovenschotel-met-koolraap-en-pompoen/
koolraap gewokt met prei en gember https://www.okokorecepten.nl/recept/groenten/koolraap/koolraap-gember-wok
koolraap met couscous en kikkererwten https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/koolraap-met-couscous-en-kikkererwten.aspx
Je merkt dat koolraap HOT en HIP is maar sommigen zweren desondanks bij koolraap op klassieke wijze in soep 1, of soep 2 met andere winterknollen, de traditionele koolraap-aardappelpuree, of het hollandse koolraap-staafjes met ui en spekjes…
Winterpeentjes, savooiekool, knolselder en koolraap bewaren goed, je kan er zeker wat extra van meenemen, nu je in de winter niet meer wekelijks op t veld geraakt.
SMAKELIJK!
Zin om mee deel uit te maken van deze CSA? Kom naar één van de INFOMOMENTEN in nov, dec, jan of feb. Zie homepage.