do's and don'ts van prei kuisen
3354
post-template-default,single,single-post,postid-3354,single-format-standard,,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

halve preipanten bij het snijafval!

halve preipanten bij het snijafval!

Liefjes, nu we beginnen aan de herfstprei wil ik graag de aandacht vragen voor de voedselverspilling die algemeen verspreid is onder de leden van de CSA wat PREI betreft..

OP FOTO 1 hetgeen jullie weggooien. Ik veronderstel dat jullie het groen niet graag lusten. Mijn tegenwerping:

1 er zit nog  preiwit binnenin hetgeen jullie weggooien (het zit alleen dieper in de schacht als bij het onderste vd prei) Met 8000 preiplantjes wordt er 800 000 gram prei weggesmeten ervan uitgaande dat jullie 50gr preiwit weggooien als je de helft van de plant gewoon botweg afsnijdt. Dat is 400kg!  Dat is 2 maand minder prei te oogst. Als we het groen erbij rekenen dat onze bomma’s wel gebruikt zouden hebben dan is dat nog eens 400kg.
2 Akkoord, een preimaaltijd bereid je met het fijner smakende wit-geel-lichtgroen. Maar  het groen hou je traditioneel opzij voor in de soep. Het groen is veel rijker aan vitaminen en mineralen trouwens.

Als prei aan de groothandel wordt geleverd of de veiling dan moet hij gesneden worden op de lengte van een blauwe bak. Onze bomma zaligers gebruikten heel die prei, voor verschillende doeleinden (zie boven). OK, misschien wordt er minder soep gegeten of zijn we veeleisender geworden.

OP FOTO 2 DE OPLOSSING
‘Wat te doen voor minder groen (maar meer preiwit! uit eenzelfde plant)?
Je ziet hoe je de bladeren van de prei afsnijdt zodat je ook van de bovenste helft van de plant het preiwit met beetje groen aan, kan benutten. Een compromis.
________________________________________________________________________________________________________________

PS: gelukkig ken ik deelnemers die die stukken uit de afvalbak vissen als ze vers afgesneden zijn en ze alsnog thuis verwerken. Maar het getuigt van weinig respect als je na het lezen van deze info zou blijven verwachten dat de anderen jouw verspilde eten uit het afval moeten vissen.

DAT GAAN WE DUS NIET MEER DOEN!
BEDANKT!

Wil je je aandeel in de oogst? Er is nog plaats voor 2 extra gezinnen!  Vul het contactformulier als je graag een woordje uitleg op het veld krijgt.Of schrijf je al meteen in via de website. Meer info vind je onder de rubriek ‘veelgestelde vragen’.

Zin in een proefmand? Neem contact met ons op en kom zeker eens langs.