eerste kerstomaatjes en groene coeur de boeufs te oogst
1361
post-template-default,single,single-post,postid-1361,single-format-standard,,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

eerste (groene) coeur de boeuf-tomaten te oogst

eerste (groene) coeur de boeuf-tomaten te oogst

De tomatentunnel is goed onder handen genomen en klaar voor de oogst die niet lang meer op zich zal laten wachten…

Een paar oogstaandeelhouders hadden de vraag gesteld of er al groene tomaten geplukt mochten worden om ze thuis al te laten afrijpen, zoals we vorig jaar ook met succes deden met de laatste die aan de plant hingen in oktober.

De coeur de boeuf tomaten-planten hangen erg beladen en het zou dus goed zijn ze wat te verlichten zodat ze hun energie over minder tomatenmassa moeten verdelen.
Bovendien wordt coeur de boeuf zowiezo halfrijp geconsumeerd ipv door-en-door-rood. Het is een tomaat die geselecteerd is op vast vruchtvlees. Dat effect is het grootst als ze niet door-en-door-rijp-zijn.

Neem helemaal onderaan een paar dikke tomaten weg als je dit ziet zitten. De smaak zal iets minder zijn dan gerijpt aan de plant natuurlijk. Maar het is beter dan niets en de afrijping van de rest aan de plant zal sneller verlopen.

HOE?

tomaten hebben boven hun steeltje een gewrichtje, dat moet je omknakken (je wijsvinger opleggen en tegen zijn richting in duwen). Als ze onrijp zijn gaat het iets moeilijker.

Leg er thuis een rijpe appel of banaan bij voor de ethyleen die ze produceren. Leg er een handdoek over om de ethyleen bij te houden.

Een foto van coeur de boeuf vind je in oogstnieuws:

https://landvanduwijck.be/oogstnieuws

PS: er zijn ook al n paar ‘zwarte’ kerstomaatjes aan ’t afrijpen. Vandaag mooi weer, vanaf donderdag eens gaan kijken, paar plukken om te proeven. Laat iedereen eens proeven.

kerstomaat zwart staat aan de kant, kerstomaat rood (laatst geplant, nog jong) aan de andere kant.
Coeur de boeuf is een lijn in t midden
gewone tomaat en noir de crime op de andere lijn in t midden.

SUCCES

Wil je je aandeel in de oogst? Er is nog plaats voor 2 extra gezinnen!  Vul het contactformulier als je graag een woordje uitleg op het veld krijgt.Of schrijf je al meteen in via de website. Meer info vind je onder de rubriek ‘veelgestelde vragen’.

Zin in een proefmand? Neem contact met ons op en kom zeker eens langs.