wat eten we in april uit de tuin?
3666
post-template-default,single,single-post,postid-3666,single-format-standard,,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Wat te doen met al dat groen van het begin van het seizoen?

Wat te doen met al dat groen van het begin van het seizoen?

Het seizoen begint met veel groen, want alle andere plantendelen -vruchten, knollen, wortels- hebben meer tijd nodig (radijsjes uitgezonderd).
Voor wie koken met hetgeen de grond brengt nieuw is kan dat even wat aanpassing vergen. Misschien eet je tot hiertoe amper ruccola, spinazie of warmoes en daar sta je dan tussen al dat groensel.. Hier dus wat inspiratie met foto’s en links naar websites.

Kijk ook zeker eens in ‘de groentenwijzer’ van boerderij De Wassende Maan, een biobedrijf dat pakketten verdeelt in heel Gent met veel geschiedenis. De recepten staan per groente ondergebracht, erg praktisch als je kiest voor het koken met wat de grond levert. Ongetwijfeld gaan je kookkunsten erop vooruit. Ikzelf eet al een hele week spinazie en ruccola maar door het vele variëren hebben de kinderen het zelfs niet in de mot:

Spinazie met tagliatelli, room, look en eventueel wat zalm, rauwe spinazie in een croque met feta, spinazie en feta in filodeeg-driehoekjes (marokkaanse briwat), spinazie in een spaanse tortilla (dikke omelet met look, spinazie en aardappel), spinazie in een quiche (alweer met feta), jonge spinazie in een granen slaatje, nog n spinazieslaatje, gestoofde spinazie met kikkerwtjes, spinazie in een lasagna  en natuurlijk klassiek in een stoempje (grof snijden, ziet er veel beter uit dan fijngehakt, ik stoof hem dan even in soyaroom met look en muskaatnoot).

Ruccola in een pastaslaatje, ruccola in een notenslaatje, ruccola op een pizza, ruccola-pesto (gemixed met (walnoot!)olie, look, gebrande pijnboompitten of cashew, parmazaan) op volkoren-spaghetti, op een broodje, op een toastje…

warmoes met aardappel en vis, warmoes in een lasagna … en alle zelfde bereidingen als met spinazie (bv quiche). Voller van structuur en smaak dan spinazie, meer ijzer en magnesium (!). Voor de kinderen misschien met enig vlees van verantwoord gekweekt vlees (bio) in dit recept?

De babyblaadjes van bladmosterd, landkers, ruccola (pittig) en spinazie (minder pittig) met de kopjes van de postelein en wat radijsjes in een slaatje als rauwkost bij andere gerechtjes spreken voor zich?

Peterselie is jullie welbekend, kervel is onterecht vergeten als smaakmaker in de soep.

Veel oogst-, kook- en eetplezier 🙂

Wil je je aandeel in de oogst? Naar april toe is er nog plaats voor 5 extra gezinnen!  Vul het contactformulier als je graag een woordje uitleg op het veld krijgt.Of schrijf je al meteen in via de website. Meer info vind je onder de rubriek ‘veelgestelde vragen’.

Zin in een proefmand? Neem contact met ons op en kom zeker eens langs.