15 jul Koolsalade met rode spitskool!
Koolsalade! Een klassieker in de Turkse, Russische, Duitse, Engelse, Joodse en Amerikaanse keuken.
Ik heb er de verschillende recepten op nageslagen en dit is mijn samenvatting:
De kool moet fijn gesnipperd worden, met een mandoline of in de keukenrobot. Volgens de Duitse methode moet de kool met zout gekneed en dan afgespoeld worden, hij is dan zachter en minder sappig maar dat is met de spitskool niet nodig.
Klassiek worden er ook worteltjes bijgeraspt. Ik rasp deze GROF, niet fijn, voor meer beet.
Voor de dressing is nodig:
iets zuurs: azijn en/of citroen of limoen
van mager naar vet: yoghourt, griekse yoghourt, olie, creme fraiche (zure room) of een combinatie naar eigen smaak
een zoetstof: wat suiker oplossen in de azijn door lichte verwarming of honing gebruiken
een sjalotje, gesnipperd of geblenderd in de dressing
mosterd of naar joodse traditie kerrie
Naargelang de cultuur wordt er aan toegevoegd:
gesnipperd augurkje
1 gesnipperd appeltje
gepelde mandarijntjes (blik) en of
stukjes rode paprika en/of er
stukjes cashew of walnoten er over strooien. Ook
gezwollen rozijntjes
zijn klassiek als toevoeging.
t Is de moment, de tomaten zijn laat en de rode spitskooltjes zijn toppie momenteel. Later worden ze erg groot en gaan ze scheuren. Oogst hem ook als u pas over een week koolsalade wil. Hij bewaart beter in uw koelkast dan op het veld! Bovendien moeten er nieuwe kolen in de grond, voor oogst in de herfst.
Zin om mee deel uit te maken van deze CSA? Mail info@landvanduwijck.be om kennis te maken ter plaatse of schrijf nu al in. tot gauw?