Het is 2016: Birgit, Christiaan en Benoit vinden elkaar. Birgit heeft know-how, goesting, maar geen kapitaal, Christiaan mist know-how maar wil zijn gronden ter beschikking stellen en investeren. Benoit, zoon van Christiaan wil kunnen oogsten voor zijn foodtruckbedrijfje en wil meehelpen aan de bekendmaking. Christiaan besluit een cvba op te richten om de investeringen te kunnen prefinancieren in een gepaste rechtsvorm. Joost treedt ook toe als helpende hand.
De productie en operationele dagelijkse werking in al zijn facetten gebeurt vanaf 2018 onder eigen naam van Birgit. Een gezonde opsplitsing. We streven ernaar ook de investeringen vanaf dan op eigen naam te doen. Een teken van vertrouwen in de toekomst van Land van Duwijck.
Ondernemer die gelooft in bio-landbouw voor lokale afzet waar bio-diversiteit, landbouw en natuur samengaan.
Christian nam in 2015 het initiatief om iemand te zoeken om op één van zijn gronden een CSA-bedrijf te beginnen. Na contact met Birgit en met Joost als helpende hand besloot hij een cvba op te richten om de bedrijfsvoering in onder te brengen en om investeringen te doen in plantgoed en doeken. Na een klein proefveld in 2016 dat met gezamenlijke met succes beheerd werd ging Christian in op het financieel plan van Birgit om Land Van Duwijck uit te rusten om een jaarrond groenten als kleinfruit aan 120 families aan te kunnen bieden. Christian gelooft sterk in CSA als de landbouw voor de toekomst. Hij droomt van een groot bedrijf dat ook werk creëert voor kansarmen én niet alleen het omliggende milieu vrijwaart maar ook plaats biedt aan de natuur.
Zonen Vincent en Benoit volgen in de aspiraties van vader Verbeeck en steunen de investeringen mee, en maken zelf heerlijke seizoensgerechten via foodtruckbedrijf Kasserol met een vaste basis op Pakt van 2019-eind 2021. Jammer genoeg doorstond de vaste stek in zijn opstartfase de woelige coronaperiode niet. We kijken uit naar de nieuwe wendingen van de familie.
Is thuis in de groententeelt op biologische wijze en de biologische landbouw in ’t algemeen. Op het groentenperceel plant ze, organiseert ze en coördineert ze alle werkzaamheden op het veld. Je vindt haar vaak terug op het veld in het hoogseizoen, maar Birgit verzorgt ook -in opdracht van de cvba- de communicatie, aankoop- en verkoop en de boekhouding. Als je vragen hebt bij het oogsten mag je haar altijd bellen.
Birgit deed haar ervaring op als stagiaire biologische landbouwopleiding Landwijzer 2008-2010 en vooral als begeleidster en eindverantwoordelijke biologische groententeelt op sociale werkplaats Den Diepen Boomgaard 2012-2016. Ze werkte ook even op de biologische groothandel in 2016, waardoor ze inzicht kreeg in de wensen van de consument inzake biogroenten- en fruit. Ze droomt net als Christiaan van de uitbouw van een breed biologisch evenwichtig bedrijf met zelfoogst en andere afzet en werk voor kansarmen zoals ze dat op Den Diepen Boomgaard deed, op de 3ha in de Paaiestraat en Duwijckstraat. Als biologe wordt ze net als Christiaan warm van steun aan de natuur, en ze gelooft heel erg in de biologische landbouw om daar op een economisch rendabele manier naartoe te werken, in een breder netwerk.
Een hele boterham en dat doet ze dus niet alleen: zonder de morele en financiële ruggesteun en de bijstand in de fysieke arbeid van Joost Eens, Willem Lamont, Patricia Top, (ex) partner Hugo, stagaires Landwijzer, helper Aykut en enkele trouwe helpers was Land Van Duwijck niet mogelijk. Voor de grondbewerkingen, stalling tractor en raad en daad kan ze rekenen op een fijne samenwerking met lokale boeren en boerenzonen. Eenzaam startend wroetend in de grond, terend op intrinsiek vertrouwen in de toekomst is de CSA Land van Duwijck geevolueerd naar een plaats met veel samenwerking op allerlei domeinen met een hele reeks mensen met ieder zijn waardevolle inbreng, van het ondernemende, klussende, psychologische, technische, over de kennis van kruiden en bloemen, tot het uitsteken van zuring en opvoeren van mulch, .. Van Bioforum, over CSA-netwerk tot de buren en leden.. BEDANKT OM HET SAMEN WAAR TE MAKEN