oogsten in november-december

IMG_20171123_140429

oogsten in november-december

De warmoes, boontjes en broccoli hebben een tik van de nachtvorst gehad, de bloemkolen zijn dan toch opgeraakt. Toch zijn er nog 25 teelten vers te oogsten, 2 mee te nemen als bewaargroenten, (naast de pompoenen, gele en witte rapen en wortels die al thuis liggen) en liggen de laatste groene paprika’s klaar in de bak om meegenomen te worden.

Hieronder volgt een online reis door het veld om het oogsten voor de 60 aangesloten gezinnen te ondersteunen.

Als je start in de Paaiestraat begin dan aan de achterkant van de bedden (tegen de mais-stoppels), want daar valt het meeste te oogsten. Nadat je het perceel achter het kleinfruit met o.a. de winterkolen aandoet kom je dan langs de  voorkant van de bedden in de Paaiestraat terug. Je komt dan ook voorbij de wasplaats, waar je de grond van de wortelgewassen kan spoelen.

ACHTERKANT PAAIEVELD

IMG_20171123_123643 IMG_20171123_124012
De witte selder heeft de nachtvorst dankzij de klimaatdoek alvast doorstaan. Hij is wel erg gevoelig, dus moet nu echt op. Snij hem onderaan, verwijder de aangetaste blaadjes en hij ziet er dan zo lekker uit. Heerlijk in tomatensaus, rauw met dipje, in winters slaatje…

IMG_20171123_123737
Ook de groene selder is nog prachtig. Hij kan iets meer vorst verdragen.. Onmisbaar voor bouillon.
IMG_20171123_124047
Wie dol is op broccoli kan de scheutjes nog verzamelen. Alles tesamen zeker nog 10kg…
IMG_20171123_115702
Uit het preiveld worden de dikste exemplaren geoogst. De dunnere kunnen de vorst beter doorstaan en dienen voor 2018.  Soms staat er voor aan het perceel wat versgeoogste prei klaar. Zie verder.

Op het perceel van de bladgewassen is sla voor slasoep (in tunnel sla voor slaatjes), andijvie, restjes spinazie en de winterharde gewasjes te vinden: landkers, postelein en veldsla.
Langs de achterkant kom je andijvie en veldsla tegen.
De landkers en postelein passeer je later nog.

De veldsla is prachtig maar de groei staat in de winter niet stil! Als we te lang wachten met oogsten worden de blaadjes ‘melig’. Snij hem onderaan in de steeltjes, draai ‘m om om de gele (kiem-)blaadjes te verwijderen en was hem even in de kom water die er bij staat. Thuis in gesloten zakje bewaren.

IMG_20171123_115005 IMG_20171123_140429

De warmoes in de vollegrond heeft afgezien van de vorst. In de tunnel vind je jonge.

Om schorseneren te oogsten voorzie je best wat tijd. Begin met de spade met je mes proper te maken. Maak dan een ‘voor’ naast de rij die je zal oogsten, zo kan je daarna de spade dieper steken. Het komt erop aan de wortel in zijn geheel uit de grond te krijgen zonder dat hij breekt. Geen sinecure, door de droogte bleef de grond erg los en zijn ze heel diep gaan wortelen. Wie de langste eruit haalt voorziet best bewijsstukken want die krijgt op het eind van ’t seizoen: een kus van de boerin (of boer Joost). Thuis schillen onder stromend water of met handschoentjes aan. Keukenmeidverdriet, lekker!
IMG_20171123_125209    IMG_20171123_125655

De worteltjes zijn sinds eind oktober uitgeput. De teelt was in elk geval meer dan geslaagd en dus worden er volgend jaar 8 ipv 4 bedden gezet.

IMG_20171123_134355

We komen nog wel ramenas tegen, een dikke zwarte winterradijs. Onder de schil bevindt zich de meeste mosterdolie dus daar is hij het pittigst. In plakjes op de boterham, schaven of raspen in slaatje en ook gestoofd in blokjes lekker.  De olie vervliegt en kan ook niet tegen kookwarmte. Denk daaraan als je het liever wel of net niet pittig hebt.

IN DE 1STE TUNNEL DAN

Vind je een kruidenhoekje met pijpajuin en koriander.
De paksoi heeft erg afgezien van de slakken maar als je de aangetaste bladeren inkort of zelfs verwijdert vind je binnenin een prachtig exemplaar. Verwijderen van buitenste bladeren doe je altijd best door het poepje in te korten, vallen dan vanzelf.
In reepjes wokken met andere oosterse ingrediënten. Heel neutraal en fris van smaak. Pijpajuin en koriander smaken er heerlijk bij!

IMG_20171123_121953 IMG_20171123_114251
Een spoelbehandeling aan de wastafel voor en na..

TUNNEL 2
bevat nog peterselie en wat kervel.

IN TUNNEL 3
vind je prachtige spinazie en jonge warmoes. De spinazie mag je onder de rozet in het steeltje afsnijden, van warmoes oogst je de buitenste bladeren door ze naar beneden te drukken.

IMG_20171123_114506 IMG_20171123_114534

Tunnel 4 is leeg en dus al klaar voor zaai/aanplant in januari/februari!
De laatste paprika staat vooraan in tunnel 1, daar komen we straks voorbij.

ACHTER HET KLEINFRUIT DAN:
IMG_20171123_135714
het winterperceel..

Waar de pompoenen stonden heeft de winterrogge de grond groen gekleurd.De rode kool is behalve wat kleine exemplaren op, daar is onverwacht enthousiast van geoogst. Savooiekool is er nog wel.
De boerenkool en spruitjes staan er ook prachtig bij, maar hoe moeten die geoogst worden?
IMG_20171123_135145  IMG_20171123_135112
Blad dat ietsiepietsie vergeeld is leg je als bodembedekker op de grond. (foto links)
Je plukt alles voor je mand wat mooi groen is, door de bladeren naar beneden te knakken. Gaat heel snel. Ook de hele jonge (=kleine) blaadjes kan je oogsten, die zijn het fijnst van smaak.
Klassiek in een stamppot op zijn Hollands. In New York heel populair en hip alschips uit de oven.

IMG_20171123_135223
Deze laatste foto toont hoe je de plant achterlaat als je goed geoogst hebt..

IMG_20171123_135300
Nog prachtige spruitjes te plukken. Naar beneden knakken met je vingers, ook hier geen mes nodig. Gaat erg snel als je het goed doet!

Pastinaak is nu moeilijk te herkennen aan zijn afgerijpte loof. Hij verraadt zich wel aan wie goed kijkt.
IMG_20171123_135801 IMG_20171123_135843

Als je de bladeren wat verwijdert van de knolselder ziet hij er zo mooi uit als hieronder. Soms haal je een pastinaak mee uit de grond. Ze zijn daar een eerste keer gezaaid geweest en nadien op het stuk ernaast n tweede keer. De kieming in de schroeiende aarde was moeilijk maar zie: de medailles worden pas aan de eindmeet uitgedeeld. Van de knolselder snij je de wortels weg.
IMG_20171123_135436 IMG_20171123_135512

TERUG OP HET PAAIEVELD …

…komen we aan de voorkant van de tunnels de wasplaats tegen. Hier kan je je pastinaak en je paksoi wassen. Spinazie kan je ondersteboven onderdompelen in de witte emmer.

IMG_20171123_114240IMG_20171123_114144
IMG_20171123_141015IMG_20171123_141037

VOORKANT van de tunnels
VOORAAN IN TUNNEL 3

IMG_20171123_114432
Inktzwam bij de voorjaarsbloemkoolplanten (–>2018) dankzij de compost….

dav
en ruccola te oogst :-)

VOORAAN IN TUNNEL 2…

.. vind je nog mooie peterselie. Gebruik hem ook eens als hoofdgroente: in peterseliepesto, kruidenpuree, aardappelsla, libanese tabouleh …

VOORAAN IN TUNNEL 1 tot slot
kan je je deel van geoogste producten opladen. Wacht niet te lang. Doek sluiten ajb.
IMG_20171123_133941IMG_20171123_121741
Er is ook mooie sla te vinden (niet aangetast door de slakken) en aan de zijkant van de tunnel staan allerlei zelf uitgezaaide gewasjes.. Een stukje eetbare wildernis. Wie goed kijkt vind babyleaf van mosterd, raapsteel, landkers, postelein en spinazie.

IMG_20171123_121853 IMG_20171123_121921
Enige koolrabi is al enigszinds dik genoeg. Orange vlag. Voorkeur aan paksoi echter!

 

NU LOOP JE LANGS DE VOORKANT VAN DE BEDDEN VAN DE PAAIESTRAAT

Bij de bladgewassen vind je hier de landkers en postelein achter elkaar op een bed.

IMG_20171123_114743
Landkers is familie van waterkers. Je kan ‘r een lekkere cressonsoep van maken, misschien met een vollegrondssla erbij?

De postelein kan hergroeien: snij hem een paar cm boven de grond af. Rauw of in soep / stamppot IMG_20171123_114906

De rode bietjes zijn al voor de helft voor u geoogst. Je mag ze nemen uit de bakken. Je kan ze de hele winter bewaren als je ze beschermd tegen licht en warmte.

IMG_20171123_114713

Je komt nu nog de prei tegen: Gooi het afval in de zwarte kist, dan kan ik hem legen op de juiste plaats.
IMG_20171123_120727

Eet smakelijk en tot snel!