Aardpeer, hoe oogsten, hoe klaarmaken?
3531
single,single-post,postid-3531,single-format-standard,,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Aardappelen en Aardperen

aardpeer-bloemen-meisjes

Aardappelen en Aardperen

De gele bloemen op de lange zwiepen zijn jullie in oktober zeker opgevallen. De aardpeertopinamboerknolzonnebloem of jeruzalemartisjok (Helianthus tuberosus) is dan ook een plantensoort uit het geslacht van de Zonnebloemen. We moeten hem in feite associëren met de Noord-amerikaanse Indianen Huron-Wendat die leefden rond Quebec, waar de aardpeer wild voortkwam, maar door hen ook verbouwd werd. Deze indianen werden zo goed als uitgeroeid door het Europese pokken-virus en de beveroorlog die ontstond tussen de stammen, toen de Fransen geldwaarde hadden gegeven aan de pels, maar de topinamboer is in Frankrijk nog steeds populair. Nu de planten na de eerste nachtvorst zijn afgestorven, kunnen de knolletjes in wiens vorm de plant de winter wil doorstaan, geoogst worden, de hele winter lang.

Hoe oogsten? 
Hop, even trekken aan de stevige stengels en alle knollen worden uit de grond gelicht!

Hoe klaarmaken? De smaak is geweldig, met heel veel body, alsof ze gerookt zijn! Je hoeft ze ook niet te schillen, als je ze even kookt, dan kan je daarna het vruchtvlees uit de schil duwen! Vanalles is mogelijk: rauw! soep! gratin! in partjes (gekookt, gestoomd of gegaard in de oven) bij vis!  Ik mixte ze met een klomp boter tot een crème, op aanraden van Karen, een topkokkin onder ons. Ze decoreren een bord vis met een streep van deze crème, maar ik ga gewoon die hele kom zo oplepelen!

Probiotica! Aardpeer bevat, als antivriesmiddel, vele suikers, oa inuline, die we niet of traag afbreken (caloriearm dus) maar bepaalde leden van de darmflora wel, oa de bifidobacteriën. Heel goed voor hen, en ook voor ons, omdat ze een (melk)zuur milieu creëren, waar pathogene bacteriën moeilijk in aarden*, maar hou wel rekening met een (CO2) briesje uit de ingewanden. Woeps!

*: inuline is daarom een ‘probiotica’ en zit als antivriesmiddel ook in witloof(wortels) (cichorei dus), bataten, schorseneren, paardebloem en artichok.

meer recepten vind je vollop op het internet en op de ‘groentenwijzer’ van bioboerderij De Wassende Maan (bij Gent):
groentenwijzer De Wassende Maan

Zin om mee deel uit te maken van deze CSA? Kom naar één van de INFOMOMENTEN in nov, dec, jan of feb. Zie homepage.

Zin in een proefmand? Neem contact met ons op en kom zeker eens langs.